Gestaltningsrådet
Antagna av kommunstyrelsen 1 april 2020
Innehållsförteckning
Syfte och sammansättning
§ 1
Gestaltningsrådet i Vara kommun har som uppgift att säkerställa kompetens i gestaltningsfrågor ur ett estetisk, kulturellt och konstnärligt perspektiv från en punkt utanför den kommunala organisationen och med förmåga att se med utifrån kommande ögon på gestaltningens möjligheter i samhällsplaneringen i Vara kommun.
§ 2
I gestaltningsrådet finns konstnärlig och arkitektonisk yrkeskompetens kombinerad med lokal kännedom. Även andra kompetenser där konsten som samhällsbyggande faktor är avgörande kan komma ifråga.
Gestaltningsrådet består av sju ledamöter, enligt följande:
- en förtroendevald ur kommunstyrelsens arbetsutskott
- fyra ledamöter hämtas utanför kommunens geografiska område
- två är boende men inte förtroendevalda i Vara kommun.
Ledamöterna i Vara kommuns gestaltningsråd sitter på personliga meriter och representerar ingen annan än sig själva. De väljs efter kunskap, intresse och renommé för fyra år i taget. Om en ledamot behöver lämna rådet, ersätts hen på återstoden av tiden.
Kommunstyrelsens nominerar och väljer arbetsutskottet representant. Kommunstyrelsen väljer övriga representanter efter nominering av stadsarkitekt
Organisation och natur
§ 3
Gestaltningsrådet sorterar under kommunstyrelsen. Ansvarig tjänsteman är stadsarkitekten.
Gestaltningsrådet kommer med synpunkter och ger rekommendationer på hur stadsbyggnad, konst och kultur tillsammans tas tillvara i såväl konkreta projekt som i framtida planering. Utgångspunkten är Vara kommuns kulturplan och gestaltningsprogram. Gestaltningsrådet ser till såväl nya som
äldre miljöer, byggnader och platser där gestaltning kan tillföra konstnärliga/kulturella värden och därmed höja kvalitén och/eller styrka hållbarheterna (miljömässig, ekonomiskt och social hållbarhet).
Gestaltningsrådet presenteras under mandatperioden för kommunens planer i framför allt Vara, Kvänum, Vedum och Stora Levene.
§ 4
Gestaltningsrådet kan vara ett remiss- och referensorgan för kommunala beslut rörande gestaltning. Det behöver inte ha en enhetlig uppfattning och regleras inte av kommunallagens bestämmelser avseende arbetsformer och beslutsförhet
Sammanträden
§ 5
Gestaltningsrådet sammanträder vid behov.
§ 6
Gestaltningsrådets sammankomster är huvudsakligen diskussionsforum, varför inget officiellt protokoll förs.
§ 7
Rådets synpunkter kanaliseras genom stadsarkitekten. Minst en gång per år ska gestaltningsrådets arbete sammanställas och återrapporteras till kommunstyrelsen.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.