Finanspolicy för kommunkoncernen
Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta kommun@vara.se om du vill ta del av originalhandlingen.
Antagen av fullmäktige 24 februari 2025 § 3
Finansiell samordning
Kommunkoncernens finansverksamhet samordnas i Vara kommuns koncernbank. Syftet med samordningen är att uppnå en enhetlig riskhantering i hela kommunkoncernen, säkerställa kompetens i finansiella frågor, samt uppnå stordriftsfördelar av ekonomisk och administrativ karaktär.
Organisatoriskt är koncernbanken placerad inom kommunens ekonomiavdelning och administreras av kommunens finansfunktion. Med finansfunktion avses de personer som arbetar med kommunkoncernens finansverksamhet.
Med finansverksamhet avses följande områden:
- Likviditetsförvaltning
- Skuldförvaltning
- Utlåning och borgen
- Bank- och cashmanagementtjänster
- Leasing
Ansvarsfördelning
Ansvaret för kommunkoncernens finansverksamhet fördelas mellan kommunfullmäktige, kommunstyrelse, kommunala bolag och finansfunktionen. Delegering av beslutsrätt från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen framgår av kommunstyrelsens reglemente. Delegering av beslutsrätt från kommunstyrelsen till delegat framgår av kommunstyrelsens delegationsordning.
Kommunfullmäktiges ansvar
Det är kommunfullmäktiges ansvar att:
- fastställa finanspolicy
- besluta om maximal ram för kommunens kontokredit under kommande budgetår
- besluta om maximal ram för kommunens nyupplåning under kommande budgetår
- besluta om ramar för utlåning till respektive bolag i kommunkoncernen
Kommunstyrelsens ansvar
Kommunstyrelsen ska:
- ansvara för att tillgångar och skulder förvaltas i enligt med denna policy
- utarbeta riktlinjer för den operativa finansverksamheten som säkerställer att kommunens finanspolicy efterlevs.
- Löpande följa finansverksamheten genom finansiell rapportering
Bolagsstyrelsernas ansvar
Kommunkoncernens bolagsstyrelser ska
- tillse att kommunkoncernens finanspolicy fastställs på bolagsstämma
- tillhandahålla den information till kommunens finansfunktion som behövs för ett effektivt finansiellt samarbete inom kommunkoncernen.
Finansfunktionens ansvar
Kommunens finansfunktion ska:
- säkerställa en effektiv kapitalförsörjning för kommunkoncernen.
- bevaka och hantera kommunens finansiella risker och säkerställa en god intern kontroll.
- verka för ett ökat samarbete av de finansiella aktiviteterna i kommunkoncernen
- bistå kommunkoncernens enheter i finansiella frågor
- rapportera till kommunstyrelsen om den finansiella utvecklingen och ställningen
- vid behov initiera uppdateringar av finanspolicy och riktlinjer.
Likviditetsförvaltning
Målsättning
- kommunkoncernens likviditet alltid ska vara så stor att en god betalningsberedskap kan hållas.
- för att effektivisera likviditetshanteringen och uppnå ett lågt räntenetto ska kommunen och de kommunala bolagens likvida medel och betalningsflöden vara samordnade i ett gemensamt koncernkonto.
Betalningsberedskap
En god betalningsberedskap uppnås genom att hålla en likviditetsreserv som garanterar att kommunen vid varje tillfälle kan fullgöra sina betalningsåtaganden. Kommunkoncernen bör ha likvida medel för att klara löpande utgifter under minst 30 bankdagar.
Likviditetsplanering
Likviditetsplaneringen ska vara grund för bedömning av betalningsberedskapen på kort och lång sikt samt utgöra underlag för beslut om upplåning och placering av likvida medel. Bolagagen ska lämna likviditetsprognos i den omfattning och med den periodicitet som efterfrågas av kommunens finansfunktion.
Förvaltning av kortfristig likviditet
Bestående överskottslikviditet ska i första hand användas till att minska låneskulden och täcka lånebehov inom kommunkoncernen. Kortfristig likviditet får placeras på penningmarknaden. Riktlinjer för placering av överskottslikviditet utfärdas av kommunstyrelsen.
Skuldförvaltning
Målsättning
Skuldförvaltningen ska säkerställa kommunkoncernens betalningsförmåga på kort och lång sikt. Genom en aktiv finansförvaltning skapas möjligheter till ett rationellt hanterande av risker med beaktande av den kostnad det medför att minska eller eliminera riskerna. Målsättningen är en god balans mellan risk och kostnad som baseras på förutsägbarhet och utan spekulativa inslag.
Riskhantering vid upplåning
Lånefinansiering medför exponering mot finansiella risker. Den övergripande risken som behöver hanteras i skuldförvaltningen är att en oförutsedd ökning av lånekostnaderna påverkar budgeten och det ekonomiska utfallet. Ökade lånekostnader kan i sin tur uppstå genom flera olika specifika risker. Kommunstyrelsen fastställer i Riktlinjer för finansverksamheten hur de olika riskerna ska hanteras och minimeras.
Finansieringsrisk
Med refinansieringsrisk avses risken att vid någon tidpunkt inte ha tillgång till, eller endast mot en ökad kostnad ha tillgång till finansiering för befintliga eller nya lån. Refinansieringsrisken ska hanteras genom att lånens kapitalbindning i portföljen sprids på olika löptider. Jämna förfall ska eftersträvas.
Ränterisk
Med ränterisk avses risken för att en snabb förändring av marknadsräntorna påverkar finansnettot negativt genom ökade räntekostnader. Ränterisken ska hanteras genom att lånens räntebindning i portföljen sprids på olika löptider. Jämna förfall ska eftersträvas.
Valutarisk
Med valutarisk avses risken för att drabbas av ökade kostnader till följd av valutakursförändringar. Kommunen och dess bolag ska inte ta valutarisker vid upplåning. Upplåning i annan valuta än svenska kronor är därför inte tillåten.
Operativ risk
Med operativ risk avses risken att drabbas av förluster till följd av bristfälliga interna processer, felaktigt agerande eller felaktiga system. Den operativa risken begränsas genom en väl avpassad intern organisation och god intern kontroll. Finansverksamheten ska organiseras utifrån en ansvarsfördelning som alltid upprätthåller principen att ingen enskild person ensam ska handlägga en transaktion genom hela behandlingskedjan.
Leasing
Huvudprincipen för kommunen är att inköp av tillgångar i första hand finansieras av kommunens egen likviditet och att leasing ska undvikas. Finansieringskostnaden är i regel högre vid leasing/hyra än motsvarande lånefinansiering. I vissa undantagsfall kan leasing vara förmånligt, till exempel när leasingen skapar vissa skattemässiga fördelar eller när kommunen vill undvika ett långsiktigt ägande av strategiska skäl. Beslut om leasing ska föregås av beredning från finansfunktionen. Hantering av finansiering via leasing regleras via riktlinjer för finansverksamheten som beslutas av kommunstyrelsen.
Borgen
Ett borgensåtagande innebär en kreditrisk för kommunen eftersom kommunen åtar sig att fullfölja betalningsförpliktelser för låntagarens räkning om denne inte i utsatt tid kan reglera sin skuld.
Borgen bör inte lämnas till andra än de bolag, ekonomiska föreningar eller stiftelser där kommunen ensam eller tillsammans med andra kommuner och regioner utövar ett rättsligt bestämmande inflytande.
Efter särskild prövning av kommunfullmäktige kan borgen lämnas till föreningar och organisationer som verkar inom eller för kommunen. Stöd i form av borgen får endast ges för sådan verksamhet som kommunen kompetensenligt skulle kunna bedriva i egen regi. Kommunfullmäktige fattar beslut om borgen på beslutsunderlag från finansfunktionen.
Räntepåslag/borgensavgift
Att kommunen går i borgen för eller ger lån till ett kommunalt bolag innebär att bolaget får en ekonomisk fördel i förhållande till motsvarande privata bolag. För att kompensera och säkra neutrala konkurrensförhållanden ska kommunen ta ut en borgensavgift av det kommunala bolaget. Borgensavgifter tas ut genom att det kommunala bolaget betalar ett räntepåslag till kommunen för de aktuella lånen. Påslaget fastställs årligen av kommunfullmäktige i samband med budgetbeslut i juni och beräknas utifrån en modell som säkerställer att marknadsmässig prissättning uppnås i enlighet med EU:s statsstödsregler.
Rapportering
Kommunstyrelsen ska årligen informeras om kommunkoncernens finansverksamhet. Rapporten upprättas vid årsbokslut och vid ett delårsbokslut och redovisar hanteringen av de finansiella riskerna. Den ska även omfatta uppföljning av fastställda låneramar och att policy och riktlinjer efterlevts.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.