Artikeln publicerades 2 september 2024

Arbete på Videgatan i Vara tätort

Den 9 september påbörjar kommunen ett större arbete på Videgatan mellan Läroverksgatan och Badhusgatan. Det kommer innebära stor påverkan för dig som bor längs gatan.

Det kommer vara begränsad framkomlighet med bil och parkering kommer att vara förbjuden på gatan under hela tiden för arbetet.

Detta ska göras

Vi kommer att byta ut vatten- och avloppsledningar samt åtgärda brister i asfalteringen. I samband med detta kommer även förebyggande underhåll göras på gatubelysningen och vi kommer att förbereda för fiber. För att detta ska gå att genomföra behöver gatan grävas upp.

Tidplan

  • Först kommer all asfalt tas bort på gatan. Då kommer det fortfarande vara möjligt att köra på gatan och du kan köra fram till din fastighet.
  • Någon dag senare kommer bytet av VA-ledningar påbörjas. Utbytet sker etappvis och där utbytet sker är trafik inte möjlig. Då kommer du inte kunna köra fram till din fastighet, men alltid ta dig fram gående. Totalt beräknas utbytet ta cirka 5-6 veckor.
  • Senare kommer arbetet med gatubelysning och fiber ske, vilket innebär en mindre påverkan.
  • Slutligen kommer gatans höjd och lutning förändras, så att vatten kommer rinna bort utan att skapa vattenpölar. Därefter sker en första asfaltering (i höst). Nästa år läggs ett ytterligare lager asfalt för optimalt slutresultat.

Sophämtning och utdelning av post kommer att påverkas men lösas efterhand. Du som boende behöver inte göra någonting.